Skip to content
  • Home
  • LoE Communication

LoE Communication

Betreft: wijzigingen in prijs en terugbetaling voor Dovobet®, Xamiol® en Enstilum® 

Geachte dokter, professor,

 

LEO Pharma investeert sinds vele jaren in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor huidaandoeningen. Onze topische geneesmiddelen voor de behandeling van psoriasis zijn ook in België voor veel patiënten de ruggengraat van hun behandeling.

 

Door de recente introductie op de Belgisch markt van een generiek van Dovobet® zalf, zal het systeem van referentieterugbetaling worden toegepast voor alle originele geneesmiddelen met de actieve bestanddelen calcipotriol en betamethason. Dit leidt tot een significante prijsdaling van Dovobet® zalf, Dovobet® gel, Xamiol® en Enstilum® (de basis van terugbetaling op het niveau af-fabriek wordt automatisch verlaagd met 44,75%).

 

Dovobet® zalf, Dovobet® gel en Xamiol®

Voor deze specialiteiten zullen we de verplichte prijsdaling toepassen. Dit betekent dat ze beschikbaar en terugbetaald blijven voor u en uw patiënten. De nieuwe publieksprijs wordt € 24.83 (remgeld ‘actief’ =  € 6.58; WIGW = € 3.92) vanaf 1 februari 2024.       

 

Enstilum®

Ondanks de superieure werkzaamheid en meerwaarde van Enstilum®(1) t.o.v. Dovobet® zalf (1), treft de opgelegde prijsdaling ook deze specialiteit. Helaas kunnen we voor Enstilum® deze prijsdaling niet aanvaarden.

 

Door het unieke device en de innovatieve formulering(2) (aerosol schuim) ligt de productiekost veel hoger dan die van een zalf of gel. Bovendien zal de economische impact van een prijsdaling niet beperkt blijven tot België. Enerzijds door het vrije verkeer van goederen in Europa en anderzijds doordat verschillende landen refereren naar de Belgische prijzen voor de prijsbepaling van hun geneesmiddelen. Als gevolg hiervan zou een dergelijke prijsdaling in België verstrekkende economische gevolgen hebben voor LEO Pharma.

 

We hebben echter naar een alternatieve oplossing gezocht om ook Enstilum® voor de Belgische patiënten beschikbaar te houden.

 

We willen Enstilum® herintroduceren als niet-terugbetaald geneesmiddel, mits goedkeuring door de Minister van Economie en Werk. Dit betekent wel dat Enstilum® voor een korte periode niet beschikbaar zal zijn in België.

 

We realiseren ons dat dit geen ideale oplossing is voor u en uw patiënten, maar hopen op deze manier toch nog een aantal Belgische patiënten te kunnen blijven helpen met Enstilum®

 

Zodra Enstilum® weer beschikbaar is, zullen we u onmiddellijk op de hoogte stellen.

 

 

Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen. Telefonisch op volgend nummer +32 (0)3 740 78 68 of via uw sales contact.

Robby Reynaerts: +32 491 90 42 83

Lindsay Van den Bossche: +32 472 88 04 50

Alajana Mattiello: +32 493 25 02 66

Jean-Luc Julemont: +32 496 40 82 43

 

Met vriendelijke groeten,
LEO Pharma

Referenties:

(1) Koo J. et al. J Dermatol Treat 2016;27(2):120-7     

(2) Lind M et al; Dermatol Ther (Heidelb) 2016

©LEO Pharma JAN 2024 MAT-70968.  All LEO Pharma trademarks mentioned belong to the LEO Pharma group.  LEO Pharma nv/sa. Duwijckstraat 17,2500 Lier